注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Call of Duty

Semper Fi(永远忠诚)——美国海军陆战队

 
 
 

日志

 
 

11th day@yca:心酸  

2010-09-01 05:04:43|  分类: “求职”路上:把 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

(我瞄了一眼某員工的本本,發現她的工作文件夾除了評估工作底稿之外,還放著一個“XX銀行資產評估項目評估方法.doc”的文檔,心不由得一動)

30分鐘過後……

我:“XX,我見到你部電腦入邊有呢個項目嘅評估方法,我可唔可以睇下?”

某員工:“吓?我呢度冇噶,你問XX經理攞吖。”

我:“唔系咧,我見到你部電腦入邊有個叫作‘ycaXX銀行資產評估項目評估方法’嘅文檔,個文檔可唔可以打開俾我睇下涅?我想學下嘢。”

某員工:“嗰個吖?你唔使睇噶。你地做實習生就複印、裝訂,同埋幫手將啲資料輸入部電腦入邊編成底稿就得噶喇。評估判斷啲嘢我地自己會做噶。”

我:“咁吖,咁你都系先開俾我睇下學下咯,好冇?”

某員工:“你都系問下XX經理,我揸唔到主意。”

我:“哦,咁好喇。”

--------------------------------------灰色的分割線--------------------------------------

 “下班”回學校的路上,一想到下午的這個遭遇,耳邊就響起了母親大人在我出發前一直念叨的話:“他們不會給你太多專業的工作干的,你去了也只是打雜,給人端茶倒水……”

不怪別人不熱情,只怪自己太直接。11th day@yca:心酸 - maxpayne0594 - Call of Duty

  评论这张
 
阅读(150)| 评论(4)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017